Υγιεινή διατροφή για αντιγήρανση: Ποιες είναι οι ιδανικές τροφές;
Γράφει η Βασιλική Κόρδα, δημοσιογράφος Υγείας
Η γήρανση επηρεάζει ολόκληρο το σώμα και συνδέεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Μπορεί η διατροφή μας να την καθυστερήσει;
Μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να επιβραδύνει την αντιγήρανση και να μας χαρίσει υγεία, ευεξία, αλλά και ομορφιά.
Ας δούμε ποια τρόφιμα και ποιο ρόφημα δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό μας διαιτολόγιο:
1.Βατόμουρα
Τα βατόμουρα διατηρούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε υγιή επίπεδα, διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία.
Επιπλέον, βοηθούν στη μείωση των επιπτώσεων της γήρανσης στην όραση και τη γνωστική λειτουργία.
2.Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι καλές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως το ελαϊκό οξύ. Περιέχουν επίσης τα αντιοξειδωτικά ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, νιασίνη, βιταμίνη Β.
Η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να ενισχύσει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματός μας.
3.Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, τα χόρτα, το μαρούλι, περιέχουν φυλλοκινόνη (μία από τις βιταμίνες Κ), φυλλικό οξύ, αντιοξειδωτικά, α-τοκοφερόλη (μία από τις βιταμίνες Ε).
Μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένησης λόγω της γήρανσης.
4.Σταυρανθή λαχανικά
Η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών έχει συσχετιστεί αντίστροφα με την αθηροσκλήρωση, με τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών περιλαμβάνονται το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών.
5.Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, τόνος) είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μέταλλα, πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, νιασίνη.
Η μακροχρόνια κατανάλωση λιπαρών ψαριών συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής εξασθένησης. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων λιπαρών ψαριών ανά εβδομάδα.
6.Καστανό ρύζι
Το καστανό ρύζι είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
Τα αντιοξειδωτικά του υποστηρίζουν την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων υγείας, όπως η οστεοπόρωση, εξαιτίας της οποίας τα οστά καθίστανται επιρρεπή σε κατάγματα.
7.Γλυκοπατάτες
Το πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας οφείλεται στο αντιοξειδωτικό βήτα-καροτένιο το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α αποκαθιστά την ελαστικότητα του δέρματος, προωθεί τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος και, τελικά, διατηρεί το δέρμα απαλό και νεανικό.
Οι γλυκοπατάτες αποτελούν επίσης μια καλή πηγή βιταμινών C και Ε. Και οι δύο αυτές βιταμίνες μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα μας από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και να προσφέρουν στην επιδερμίδα μας λάμψη.
8.Ελαιόλαδο
Το παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά.
Η αποκλειστική κατανάλωσή του συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.
9.Ξηροί καρποί
Η έρευνα υποστηρίζει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ξηρών καρπών, ιδιαίτερα όταν αποτελεί μέρος μιας θρεπτικής διατροφής, μπορεί να μειώσει τη γνωστική εξασθένηση.
Τα δεδομένα δείχνουν, επίσης, ότι οι ξηροί καρποί μειώνουν την απώλεια μυϊκού ιστού που παρατηρείται στη διαδικασία της γήρανσης.
10.Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο που περιέχει προβιοτικά, ευεργετικά στελέχη βακτηρίων που προάγουν την υγεία του εντέρου.
Το γιαούρτι, όμως, συμβάλλει και στη βελτίωση της υγείας των οστών σε ηλικιωμένους ενήλικες, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και στην ενίσχυση της ανοσίας.
11.Μέλι
Το μέλι μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη γνωστική εξασθένηση της γήρανσης, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, αμινοξέα και πρωτεΐνες.
11+1.Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι πλουσιότερο σε αντιοξειδωτικά από άλλες μορφές τσαγιού. Μερικές από τις ευεργετικές ενώσεις του περιλαμβάνουν το αντιοξειδωτικό γαλλική επιγαλλοκατεχίνη και τα αμινοξέα αργινίνη και θεανίνη.
Χάρη στη σύστασή του, μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση του δέρματος και του εγκεφάλου.
Πηγές
https://www.medicalnewstoday.com/articles/anti-aging-foods
Last accessed 30/10/2023
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/anti-aging-foods
Last accessed 30/10/2023
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
NON-2023-10460-NOV23