Υπέρταση και διατροφή: Τι είναι καλό να τρώμε και τι να περιορίζουμε;
Υπέρταση και διατροφή: Τι είναι καλό να τρώμε και τι να περιορίζουμε;
Γράφει η Μαρία Λυσάνδρου, δημοσιογράφος Υγείας
Η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της καλής μας υγείας. Μπορεί, άραγε, να υποστηρίξει και τη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης;
Η υγιεινή διατροφή μπορεί να διευκολύνει την αντιμετώπιση της υπέρτασης, σε συνεργασία με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Ενδεικτικά, σε περίπτωση υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι ωφέλιμο να εμπλουτίζουμε το ημερήσιο διαιτολόγιό μας με:
1.Φρούτα, όπως τα:
-Τα εσπεριδοειδή. Στα εσπεριδοειδή αφθονούν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις, που μπορούν να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.
-Τα μούρα. Τα μούρα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών (π.χ. ανθοκυανίνες), τα οποία έχουν συσχετιστεί με την διατήρηση της αρτηριακής πίεσης στα σωστά επίπεδα.
-Τα ακτινίδια. Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο.
NON-2023-11212-NOV23