Η μειωμένη κεντρική χοριοτριχοειδική αιμάτωση της ωχράς κηλίδας σχετίζεται με αυξημένα ελλείμματα της οπτικής οξύτητας χαμηλής φωτεινότητας

 

Σε αυτήν τη συγχρονική μελέτη, διερευνήθηκαν οι συσχετισμοί μεταξύ των ελλειμμάτων οπτικής οξύτητας χαμηλής φωτεινότητας (LLVAD, low luminance visual acuity deficits) και των ελλειμμάτων κεντρικής χοριοτριχοειδικής αιμάτωσης της ωχράς κηλίδας, προκειμένου να ερμηνευτεί με ποιον τρόπο οι αυξήσεις των βαθμολογιών LLVAD κατά την αρχική αξιολόγηση προβλέπουν τα ετήσια ποσοστά ανάπτυξης γεωγραφικής ατροφίας (ΓΑ).

Η παρούσα αναφορά προέρχεται από το δεύτερο μέρος της μελέτης COM-PARE, στην οποία οι Shen και συνεργάτες διερεύνησαν τη σχέση των βαθμολογιών PL-BCVA (photopic luminance best-corrected visual acuity, βέλτιστα διορθωμένη οπτική οξύτητα με φωτοπική φωτεινότητα), LL-BCVA (low luminance best-corrected visual acuity, βέλτιστα διορθωμένη οπτική οξύτητα με χαμηλή φωτεινότητα) και LLVAD με τις μετρήσεις CC FD (choriocapillaris flow deficits, ελλείμματα χοριοτριχοειδικής ροής ) στο κεντρικό 1 mm, για να προσδιορίσουν αν η λειτουργία αυτών των κεντρικών φωτοϋποδοχέων (κωνίων) σχετίζεται με τα CC FD σε φυσιολογικούς οφθαλμούς με ψευδοφακία και σε οφθαλμούς με neAMD (nonexudative age-related macular degeneration, μη εξιδρωματική σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς κηλίδας) και ψευδοφακία. Οι συγγραφείς συμπεριέλαβαν επίσης πρόσθετες παραμέτρους που θα μπορούσαν να εξαχθούν από τις ίδιες swept-source οπτικές τομογραφίες συνοχής (SS-OCT, swept-source optical coherence tomography). Αυτές οι παράμετροι συμπεριλάμβαναν τον κεντρικό όγκο των ντρούζεν, τον κεντρικό όγκο αύξησης του συντελεστή οπτικής εξασθένησης (OAC, optical attenuation coefficient) και το κεντρικό πάχος της εξωτερικής στιβάδας του αμφιβληστροειδούς (ORL, outer retinal layer).

Ελέγχθηκαν η PL-BCVA και η LL-BCVA με τη χρήση του διαγράμματος της Μελέτης Πρώιμης Θεραπείας Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας. Για τη μέτρηση της LL-BCVA, χρησιμοποιήθηκε φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας με μονάδα 2,0-log. Χρησιμοποιήθηκε η διαφορά μεταξύ της PL-BCVA και της LL-BCVA για τον υπολογισμό των LLVAD. Μετρήθηκαν το ποσοστό των ελλειμμάτων χοριοτριχοειδικής ροής (CC FD%), ο όγκος των ντρούζεν, ο όγκος αύξησης του συντελεστή οπτικής εξασθένησης (OAC) και το πάχος της εξωτερικής στιβάδας του αμφιβληστροειδούς (ORL) εντός ενός κύκλου 1 mm στο κέντρο του βοθρίου.

Συνολικά, και στους 90 οφθαλμούς (30 φυσιολογικοί οφθαλμοί, 31 οφθαλμοί μόνο με ντρούζεν, 29 οφθαλμοί με ΓΑ εκτός βοθρίου), διαπιστώθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του κεντρικού CC FD% αφενός και της PL-BCVA (r=-0,393, p<0,001), της LL-BCVA (r=-0,534, p<0,001) και των LLVAD (r=0,439, p<0,001) αφετέρου. Η κυβική ρίζα του κεντρικού όγκου ντρούζεν, η κυβική ρίζα του όγκου αύξησης του OAC και το πάχος της ORL συσχετίστηκαν με την PL-BCVA, την LL-BCVA και τα LLVAD (p<0,05 για όλα). Μοντέλα σταδιακής παλινδρόμησης έδειξαν ότι η κυβική ρίζα του κεντρικού όγκου αύξησης του OAC και το πάχος της ORL συνδέονται με PL-BCVA (R2=0,24, p<0,05), το κεντρικό CC FD%, η κυβική ρίζα του όγκου αύξησης του OAC και το πάχος της ORL συνδέονται με LL-BCVA (R2=0,44, p<0,01) και το κεντρικό CC FD% και το πάχος της ORL συνδέονται με LLVAD (R2=0,24, p<0,01).

Στην παρούσα εργασία, οι συγγραφείς κατέδειξαν μια σχέση μεταξύ της χοριοτριχοειδικής αιμάτωσης της κεντρικής ωχράς κηλίδας και των εξετάσεων οπτικής οξύτητας χαμηλής φωτεινότητας. Αυτή η σχέση μεταξύ των μετρήσεων CC FD% στο κεντρικό 1-mm και των LLVAD υποστηρίζει τη θεωρία των συγγραφέων, σύμφωνα με την οποία η μείωση της χοριοτριχοειδικής αιμάτωσης των οφθαλμών με neAMD μπορεί να είναι η αιτία της συσχέτισης μεταξύ των μετρήσεων LLVAD και του αυξημένου ρυθμού ανάπτυξης ΓΑ. Η σύνδεση αυτή θα εξηγούσε τη σχέση μεταξύ μίας δοκιμασίας οπτικής λειτουργίας του βοθρίου, όπως η δοκιμασία LL-BCVA και της εξάπλωσης της ΓΑ εκτός του κεντρικού βοθρίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι κατέδειξαν επίσης σχέση μεταξύ των μετρήσεων LLVAD και του κεντρικού πάχους της ORL, που δεν είναι απροσδόκητη δεδομένου ότι οι μετρήσεις LLVAD μπορεί να αντικατοπτρίζουν κατά κύριο λόγο την πάθηση των κωνίων ως φωτοϋποδοχέων, η οποία εκφράζεται από το κεντρικό πάχος της ORL. Τα χαρακτηριστικά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην πρόβλεψη των δεδομένων LLVAD είναι το CC FD% και το πάχος της ORL σε συνδυασμό.

Συμπερασματικά, οι σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ κεντρικού CC FD% και LLVAD υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η ικανότητα των LLVAD να προβλέπουν την ανάπτυξη ΓΑ διαμεσολαβείται από τη μείωση της χοριοτριχοειδικής αιμάτωσης της ωχράς κηλίδας.

Πηγή: Shen M, Li J, Shi Y, Zhang Q, Liu Z, Zhou H, Lu J, Cheng Y, Chu Z, Zhou X, Liu J, Jiang X, Wang L, Laiginhas R, de Sisternes L, Vanner EA, Feuer WJ, Wang RK, Gregori G, Rosenfeld PJ. Decreased Central Macular Choriocapillaris Perfusion Correlates with Increased Low Luminance Visual Acuity Deficits. Am J Ophthalmol. 2023 May 2:S0002-9394(23)00188-5. doi: 10.1016/j.ajo.2023.04.011.

GR-NON-2025-00166-APR25